traject Gezonde Voeding

Het FAW Rotterdam heeft samen met  het Ministerie Landbouw, Natuur en Voedingskwaliteit (LNV), Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) en de Stichting Voeding Leeft het traject Gezonde Voeding opgezet om huisartspraktijken te helpen hun patiënten gezondere eetkeuzes te laten maken. Het traject werd door het Ministerie LNV en het FAW Rotterdam gefinancierd. Verder is het FAW betrokken geweest bij ontwikkeling van de programmaonderdelen en werving van praktijken.

Gedurende de looptijd van dit project hebben 32 praktijken wekelijks snackgroenten aangeboden in de praktijk, hebben 75 huisartsen en praktijkmedewerkers deelgenomen aan een nascholing over gezonde voeding en nog eens 75 mensen deelgenomen aan een online eetexperiment. In dit aanbod lag de nadruk op de onderwerpen onbewerkte voeding, veel groente, langzame koolhydraten en weinig suiker. Per onderdeel hier een korte toelichting:

Customer journey: interviews met huisartsen, POH’s, diëtisten en patiënten waarop de programmaonderdelen zijn gebaseerd.

 ‘Inspiratiedag gezonde voeding’ : een nascholing voor huisartsen en praktijkmedewerkers met veel informatie over voedingsprincipes, leefstijlinterventies en medicatie. De nascholing is vijf keer gegeven aan in totaal 75 professionals uit de huisartsenpraktijk.

Snackgroente: De 32 deelnemende praktijken ontvingen zes maanden lang wekelijks een pakket snackgroenten om aan hun patiënten te geven. 

Inspiratie voor patiënten: Praktijken ontvingen recepten die gedeeld kunnen worden met patiënten om hen te inspireren meer groente te eten. Voor praktijken met een Wachtkamer informatiesysteem (WIS) zijn receptenfilmpjes en animaties over gezond eten beschikbaar gesteld.

Eetexperiment: Praktijkmedewerkers en patiënten konden meedoen met een 10-daags online Eet Experiment om zelf het effect van anders eten te ervaren.  Via een website ontvingen de deelnemers dagelijks recepten voor ontbijt, lunch en diner en inspiratie, informatie en animaties over gezond eten. Ook kon men terugvallen op een online community met begeleiding van een voedingsdeskundige van Voeding Leeft.  

Supermarktsafari: Voor patiënten met type 2 diabetes was er de mogelijk samen met een diëtist een bezoek te brengen aan de supermarkt alwaar voedingsadvies en tips voor het vinden van de juiste producten werden gegeven.