Looprecept & e-learning "bewegen als medicijn en preventie"

Lopen in plaats van Pillen - vanuit die gedachte zijn huisarts Anne Huisman en huisarts Matthijs van der Poel in Rotterdam begonnen met Looprecept. De Britse beweging “Exercise Works!” was hun voorbeeld.

Volgens de bedenkers van Looprecept laat de literatuur herhaaldelijk zien dat bewegen een van de beste medicijnen is bij veel verschillende diagnoses, die een huisarts dagelijks voorbij zien komen in de praktijk. Daarom hebben zij Looprecept bedacht; een laagdrempelige manier om patiënten vanuit de huisartsenpraktijk aan het bewegen te krijgen. Omdat goed voorbeeld doet volgen, loopt Matthijs van der Poel elke week een half uur met zijn patiënten door de wijk. 

Met het winnen van een ideeënwedstrijd van de LHV Kring Rotterdam en verdere finaciële ondersteuning van het FAW Rotterdam is de pilot Looprecept uitgevoerd: 10 huisartsen kregen stappentellers en begeleiding bij het voorschrijven van beweging als medicijn, de website Looprecept.nl en ander promotiemateriaal werden ontworpen. Inmiddels wordt Looprecept bij zeker 40 praktijken gebruikt en ontstaan er steeds meer loopgroepen georganiseerd door huisartsenpraktijken. 

In 2018 heeft bedenker Anne Huisman, met financiële ondersteuning van het FAW Rotterdam, de e-learning "Bewegen als medicijn" voor huisartsen gemaakt. Door deze e-learning maken huisartsen kennis met het belang van bewegen voor patiënten in de context van huisartsenzorg.